Ceremonia ceaiului in China

Pentru ca legendele ceaiului pornesc din China, probabil si cea mai cunsocuta ceremonie a ceaiului este legata tot de cultura chineza.

In China exista un mod special de a bea si a servi ceaiul. Aceasta cultura a ceiului poarta denumirea de Cha Dao. Pana si pozitia in care te asezi este parte a traditiei.

In primul rand, recipientele folosite sunt foarte importante. Cestile traditionale de ceai chinezesti sunt facute dintr-un lut special extras din China, despre care se crede ca are propritatea de a dizolva mineralele toxice din ceai si apa.

Cestile sunt mici. O singura ceasca de ceai nu cuprinde mai mult de 2-3 inghitituri. Sunt asezate intotdeauna alaturi de ceainic, pe o tava din lut acoperita cu bambus.

Plantele de ceai nu se pun niciodata in ceainic cu mana. Pentru asta ai nevoie de betigase sau o lingura/ spatula de lemn. Orice ustensile de metal sunt interzise.

Pentru preparare ai nevoie de 2 ceainice. Unul mare pentru apa fierbinte si unul mai mic pentru prepararea ceaiului.

In ceainicul mic se pun frunze de ceai peste care se toarna apa fierbinte din ceainicul mare pana cand plantele sunt acoperite complet. Imediat, apa se toarna in cescute. Aceasta prima infuzie nu se bea niciodata, are rolul de a incalzi cescutele.

Pana cand apa se varsa din cescute intr-un alt recipient din lut, ceaiul peste care s-a turnat din nou apa calda se infuzeaza. Ceaiul chinezesc are nevoie doar de 30 de secunde pentru o infuzare. La fiecare noua infuzare, acesta se lasa cu 30 de secunde mai mult. Un ceai de calitate poate fi infuzat de 3 ori.

Ceasca de ceai oferita de gazda se primeste cu ambele maini, in semn de multumire. Ceaiul se soarbe usor, nicidecum nu se bea dintr-o singua inghititura!

Mai jos am gasit un filmulet foarte dragut pe Youtube

 

Va reamintesc de micul premiu. Orice comentariu la unul din posturile legate de povestea ceaiului va poate aduce un premiu constand in diverse sortimente de ceai.Premiez comentariile cele mai originale!!!

 

Lasă un comentariu