Chado – arta ceaiului in Japonia

In Japonia, ceremonia ceaiului este considerata o arta! Ea este numita SADO sau CHADO, fiind puternic influentata de budismul zen.

Aici, ceaiul este preparat de  o persoana initiata, intr-o camera speciala – CHASITSU.

Toate regulile ceremoniei ceaiului au fost introduse de preotul budist Eisai. Acestea au fost perfectionate constant, scolile in care se invata ceremonia ceaiului mentinandu-se pana in zilele noastre in Japonia.

Foarte importante in ceremonie sunt urmatoarele aspecte: curatenie si simplitate in camera, ustensilele si vasele trebuie sa fie vechi sau macar sa aiba o tenta de vechi.

Intotdeauna in camera Chasitsuveti gasi pe un perete un pergament din bambus – kakimono- caligrafiat cu un poem, acesta exprimand mesajul spiritual al cereminiei, ales de gazda.

Inainte de a intra in Chasitsu, invitatii sunt poftiti sa se spele pe maini si pe gura in vase speciale. Pana la Chasitsu se face trecerea printr- ngradina. Toate acestea au rolul de purificare si golire a mintii.

Ceaiul este preparat intotdeaunain fata oaspetilor. Inainte de servirea ceaiului, sunt oferite oaspetilor orez fiert, supa de orez, peste crud, legume. Apoi se serveste un ceai dens numit KOICHA, dupa care se serveste un ceai usor  – USUcha. Ceaiurile se beau din aceeasi cana, diferenta fiind urmatoarea: koicha se soarbe usor iar usucha se bea dintr-o singura inghititura.

In momentul inmanarii cestii de ceai oaspetii fac o plecaciune. Dupa ce beau ceai, sterg marginea cestii cu servetul si o dau mai departe.

Toata ceremonia dureaza intre 2-5 ore, in mare parte desfasurandu-se in tacere.

Pentru o ceremonie desavarsita, ai nevoie de ani buni de pregatire insa cea mai importanta parte o reprezinta dezvoltarea laturii spirituale pentru a putea sa ajungi sa intelegi simplitatea, armonia si tacerea.

Din nou va las un filmulet Youtube:

Si nu uitati ce concurs. Puteti castiga aceste ceaiuri ( peste 20 de plicuri sortimente diverse) daca ne impartasiti experintele voastre legate de ceai printr-un comentariu la acest post.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s